Američania vyhrali nad Lotyšskom 4:1, dopomohol im Šťastného syn

06.05.2013 Celý región

Helsinki 5. mája (TASR) - Hokejoví reprezentanti USA dosiahli na prebiehajúcich MS druhé víťazstvo, keď v nedeľnom zápase B-skupiny zdolali v helsinskej Hartwall Areene Lotyšsko 4:1.

Dvoma asistenciami sa na výhre Američanov podieľal kapitán Paul Šťastný, syn slovenskej legendy Petra Šťastného.

Po treťom hracom dni patrí Američanom v tabuľke B-skupiny druhá priečka o skóre za rovnako šesťbodovým Ruskom, Lotyši sú bez bodu na poslednej ôsmej priečke.

Prvá tretina priniesla nezáživný hokej, Lotyši rýchlostne predčili súpera, no utvorili si len jednu výraznú šancu zásluhou Darzinša. V druhej časti sa diváci dočkali gólov, skóre otvoril v presilovke Kulda, ktorý z medzikružia namieril presne do pravého horného rohu Bishopovej bránky. Američania bleskovo odpovedali a dvomi zlepenými gólmi v priebehu 130 sekúnd otočili skóre. Najprv vyrovnal Stapleton a v 25. minúte naklonil misky váh na americkú stranu Moss, keď prepasíroval puk za chrbát Masalskisa.

Hráči z pobaltskej krajiny zvýšili úsilie, no spoľahlivého Bishopa už prekonať nedokázali. Záverečné dejstvo sa nieslo plne v réžii favorita, na 3:1 zvýšil v presilovke dorážkou Bobby Butler a v 53. min pridal štvrtý zásah USA obranca Hunwick. Lotyši za stavu 1:4 rezignovali a posledné minúty sa tak dohrávali bez výraznejšieho rozruchu.
 
B-skupina:

Lotyšsko - USA 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Góly: 22. Kulda (Sprukts, Darzinš) - 23. Stapleton (B. Butler), 25. Moss (Šťastný, Trouba), 51. B. Butler (Stapleton, Johnson), 53. Hunwick (Šťastný, Smith).
Rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Kirk - Wilmot (obaja Kan.), Käck (Švéd.),
vylúčení: 7:6 na 2 min.,
presilovky: 0:2,
oslabenia: 0:0,
5418 divákov.

Lotyšsko: Masalskis - Kulda, K. Redlihs, Pujacs, Saviels, M. Jass, Sotnieks, Andersons, Freibergs - Cipulis, Sprukts, Darzinš - Kenins, Girgensons, Indrašis - Jekimovs, Berzinš, Pavlovs - Širokovs, Štals, Džerinš

USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, C. Butler, Petry, McBain - Moss, Šťastný, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Palushaj, Bjugstad, Kristo
 

Vyberte región